„Не можеме да бидеме фрагментирани на нешто толку важно како ова“

Кејти Лапе, лево, со ќерката Аби.

Домувањето е за секого. Тоа е цел, а не изјава на факти. Остануваат огромен број бариери - расна дискриминација, недостаток на достапност на домови, бирократија, долгови - кои спречуваат огромни делови од луѓе да постигнат сопствеништво. Ако мисијата на професионалците во областа на недвижностите е да се придвижат кон таа цел за сопственост на куќи за сите, предизвикот е огромен и секогаш има повеќе работа да се направи.

За Кејти Лапе, овој предизвик и работа се исто така длабоко лични. Нејзината ќерка Аби - која е од спектарот на аутизам и се занимава со јазични и визуелни прашања - напорно се бореше за да постигне огромен успех во животот и на крајот реши да купи дом. Тоа патување и гледањето како им е на луѓето како Аби кои се движат низ процесот на недвижен имот, ја инспирираа Кејти да создаде промени во целата индустрија - за доброто на Аби и за милиони други како неа.

Кејти Лапе

Кејти Лапе: Моето семејство беше со производители на недвижнини од повеќе милиони долари - јас никогаш не бев агент, но секогаш се справував со технологијата и маркетингот за моето семејство. Размислував да станам агент, а мајка ми рече: „Немој да го правиш тоа. Правете го она во што сте добри“.

Имам диплома од барот во Тенеси за да одам на суд за адвокати, а исто така специјализирам и за патентно право, и тоа ќе биде мојот живот. Па, животите не секогаш се одвиваат онака како што сакате.

Ќерка ми еден ден се разбуди и имаше невролошки напад - на две години имаше навистина лоша алергиска реакција. Таа наеднаш не можеше да оди, и одеднаш престана да зборува со мене. Таа исчезна. Не можев да одам на работа, бидејќи одеднаш морав да се грижам за ова дете, кое е моето срце и душа. И морав да работам на тоа да и ја дадам најдобрата можност во животот. Мора да го преправите вашиот живот, мора да работите дома и сè уште треба да ги платите сметките - сите медицински сметки што се натрупуваат.

По тешка алергиска реакција на 2-годишна возраст, Аби се справува со јазичните и визуелните предизвици.

Младата Аби

Откако основаше и изгради две компании фокусирани на недвижности, додека ѝ помагаше на Аби да го добие факултетското образование, Кејти виде како расте амбицијата на нејзината ќерка и почна да сфаќа дека претстојат повеќе предизвици.

КЛ: Аби се буди еден ден и таа е возбудена, добива одлични оценки на факултет, ги прави сите тие забавни работи. И таа вели: „Мамо, по факултетот сакам да најдам работа со полно работно време. Сакам да добијам куќа, сакам да се омажам, сакам 20 кучиња“. Јас сум како: „О, душо, ајде да зборуваме за кучињата подоцна“.

Но, јас сакам недвижен имот - REALTORS®, тие се оние кои ме поддржаа за да можам да се грижам за мојата ќерка. Се чувствувам како да имам долг за враќање.

Аби почна да се фрустрира. Таа има некој што чита за неа на факултет. И тогаш беше како да се гаснат светилките. Не станува збор за Google Translate. Не станува збор за автоматско титлување. Ова е софтвер во согласност со ADA, кој е наменет за огласи за недвижнини, особено за нашата индустрија.

Мојата животна мисија е овој софтвер да биде имплементиран на секој оглас за недвижнини таму. Затоа што кога го правите тоа, им помагате на луѓето да разберат за својствата и отворате разговор. Тоа е премногу важно.

Аби ќе дипломира со диплома за соработници наесен и ќе продолжи со диплома.

Софтверот DO AudioTours™ на Кејти е дизајниран да им овозможи на повеќејазичните, невродиверзитетните, слухот, оштетениот вид и многу други луѓе да се движат во процесот на купување дом со подлабоки описи и обиколки на имот. Со партнерства со големи брокерски куќи, вклучувајќи ги RE/MAX и Berkshire Hathaway HomeServices и тековните разговори со големите MLS, таа вели дека трансформирањето на огласите за недвижности за да бидат достапни за сите е сложен предизвик, но мора да се даде приоритет.

КЛ: Луѓето со посебни потреби, тие се тивката ДЕИ. Сите зборуваа за ДЕИ, но никој не зборуваше за инвалидитет. Четириесет проценти од нашиот пазар има или некакво ограничување, или можеби англискиот не им е прв јазик. Им велам на агентите: „Овде ви недостасува огромен пазар. Сакаат да купат дом!“

Некој мораше да се засили за да ја заврши оваа работа. Без да знам, целиот мој живот ме подготвуваше да го направам тоа за индустријата за недвижнини.

Има многу технологија што луѓето со попреченост треба да ја користат на нивните лаптопи и на нивните телефони, а вие мора да бидете сигурни дека софтверот што го создавате е компатибилен со сите тие различни типови на платформи што ги користат. Тоа е многу обиди и грешки. Многу е кога доаѓаат луѓе кои имаат попреченост. Многу ми е што ќерка ми е трпелива со мене додека велам: „Еј што мислиш за ова?“ Затоа што знам дека ќе биде искрена. Таа е брутално искрена.

Не можеме да продолжиме како индустрија и да бидеме фрагментирани на нешто што е толку важно како ова. Ова не е нешто што компаниите треба да го преземат на себе.

Аби ѝ помогна на нејзината мајка да го усоврши DO AudioTours за подобро да и служи на заедницата со посебни потреби.

Со своето искуство и во технологијата и во правото, Кејти вели дека DO AudioTours™ може да ја исполни усогласеноста со ADA, заедно со нудење низа други функции наменети да ја отворат индустријата за повеќе луѓе. Но, сето тоа се враќа на Аби, и она што Кејти го опишува како долг што го должи на недвижен имот.

КЛ: Како родител кој работеше толку напорно за да ја доведе ќерка ми таму каде што е денес - кога почна да зборува за нејзиниот живот надвор од факултетот, а ти почна да ги гледаш ѕидовите на кои таа удира со купувањето дома, тоа е како - О Боже, има свет на предизвици таму. Ќе удираме ѕид по ѕид.

Победив, па почнав да ги разгледувам различните технолошки алатки таму, и почнав да истражувам. И тогаш ќе се разбудите следниот ден, и ќе почекате малку - ако го имаше ова, ова, ова и ова, тоа ќе беше неверојатно - не само за ќерка ми, туку и за оваа индустрија. И имајте на ум, имам долг за враќање. Кога имав 20-ти години, се борев да одгледам ќерка со хендикеп, агентите се јавија и трошеа пари со мене и веруваа во мене. Работев напорно и го заработив тој бизнис. Но, тој бизнис ми овозможи да ја одведам ќерка ми таму каде што е денес.

Почнувате да размислувате, како општество, како сите ќе се собереме за да го направиме она што е правилно?

mk_MKМакедонски јазик
Скролувајте до врвот